RSS

10 reguli pentru fericire

20 Mar

Stii ca doar in mainile tale sta capacitatea de a fi o persoana fericita? Ai puterea sa fii un om fericit si, de asemenea, ai puterea sa fii un om nefericit, depinde doar de tine. Deci, ce alegi?
In mod normal, dar nu intotdeauna, alegem fericirea pentru viata noastra personala si profesionala.
Iti prezentam mai jos zece reguli pe care ar trebui sa le ai in vedere pentrua avea o viata fericita.

1.Fericirea trebuie sa fie prioritatea nr.1. Acesta este dreptul tau si responsabilitatea ta. Valorificandu-l vei avea numai de castigar, atat tu cat si ceilalti.
2.Aseaza fericirea celorlati, pe locul doi, dupa fericirea ta. Din moment ce traiesti langa ei si impreuna cu ei este normal sa te intereseza si fericirea lor. Dar te-ai gandit ca fericirea ta va fi benefica si pentru ei, ca starea ta de bine va contribui la fericirea lor?
3.Foloseste-te de capacitatea de a-ti decide destinul. Traind in societate nu vei fi niciodata complet autonom dar poti decide asupra propriilor ganduri si apupra propriilor emotii. Ai puterea sa decizi care vor fi gandurile care-ti trec prin minte si care sunt emotiile pe care vrei sa le experimentezi.
4.Atunci cand te simti descurajat, cauta sa gasesti credintele irationale la care te raportezi. Gaseste-ti imperativele disfunctionale in jurul carora iti brodezi viata elimina-le pe cele care iti alimenteaza starea de nefericire.
5.Saboteaza si demonteaza miturile in care credeai. Cauta argumente stiintifice care sa pledeze pentru veridicitatea credintelor tale despre viata si fericire. In caz contrar ele nu sunt valide si prin urmare, ar trebui inlaturate.
6.Foloseste-te de toate mijloacele pentru a fii fericit si pentru a-ti mentine fericirea,fa apel la umor, creativitate si imaginatie, leaga-te de tot ceea ce te inconjoara.
7.Raporteaza-te la credinte rationale care sa-ti faca viata fericita. Invata ca nimic nu este ingrozitor si de nesuportat in viata, ca indiferent de ceea ce se intampla nu aceasta este cel mai rau lucru, cu putinta care s-ar putea intampla.
8.Restructureaza-ti felul in care simti facand apel la metode ca imageria rational-emotiva, acceptarea neconditionata, jocul de rol.
9.Lupta impotriva sentimentelor improprii si a credintelor irationale. Te poti pune treptat, in situatii pe care in mod normal le evitai pentru a mai inlatura din motivele de nefericire.
10.Nu uita ca schimbarea presupune multa munca. Abilitatea de a te controla, fericirea, depinde de intensitatea deciziei de a schimba ceva, determinarea cu care iti doresti acea schimbare si interiorizarea acelei schimbari. Este important sa retii ca “fara truda nu exista castig”

Albert Ellis & Irving Becker
“A Guide to Personal Happiness”

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on 20 March 2009 in Traduceri

 

Tags: ,

One response to “10 reguli pentru fericire

 1. Petru Iovescu

  21 January 2014 at 12:04 PM

  REGULI care ”ar trebui sa le ai in vedere pentru a avea o viata fericita”?
  1. Daca pt mine fericirea este prioritatea nr. 1 o sa fiu fericit ? Greseala de logica. Daca pt mine prioritatea nr 1 este sa castig la loto marele premiu o sa-l si castig ?
  2. Daca o sa fiu egoist si o sa ignor fericirea celorlalti o sa fiu eu fericit ? Viziune egocentrica specifica prescolarilor.
  3. Destinul chiar poate fi decis permanent de mine ? Sau sunt in situatia de a lua unele decizii care sper eu ca ma vor duce spre fericire ?
  4. Daca identific sursele de nefericire o sa fiu fericit ? Daca sunt nefericit ca mi-a murit cineva apropiat si o sa identific sursa nefericirii mele o sa devin automat fericit ?
  5. Sa demontez miturile ? Pai acestea devin credinte, iar unele chiar ma ajuta sa fiu functional intr-o lume care le cultiva.si sa fiu acceptat in anumite grupuri.
  6.Daca ma folosesc de toate mijloacele o sa devin fericit ? Care sunt mijloacele alea ? Oricum in psihologia noastra personala alergam dupa placere si fugim de durere (hedonism).
  7. Daca alung emotiile si recurg numai la credinte rationale o sa devin peste noapte fericit ?
  8. Presupun ca se refera la a simti emotiile. Pai daca le pot eu comanda, nu mai sunt trairi afective ci devin ganduri, idei si tin de cognitie si nu de afectivitate. Autorii habar n-au de Psihologie !
  9. Sa lupt impotriva sentimentelor improprii ? Pai durerea provocata de pierderea a ceva important este improprie ? Sa devin robot si sa nu mai reflect sentimentele negative pentru ca sunt improprii pentru fericire ?
  10. Multa munca ? Deci daca muncesc pe branci urcand pe muntele fericirii o sa ajung in varf ?

  PALAVRE, PALAVRE, PALAVRE !!! Materialul acesta nu are nici-o legatura cu fericirea, cu stiinta, cu psihologia. Sunt niste ”reguli” fara cap si fara coada, lipsite de o logica elementara. Pana la urma ce inteleg autorii articolului prin FERICIRE ? Cred ca nu le este deloc clar cum ar putea fi definita.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: