RSS

Dezvolta-i stima de sine copilului tau

20 Mar

O stima de sine sanatoasa actioneaza ca o armura impotriva provocarilor celorlalti. Copiii care se simt bine in pielea lor sunt mai greu de manipulat/ influentat/ pacalit si mai rezistenti la presiunile negative, fiind mai optimisti, zambitori si dornici sa exploreze viata.

In antiteza cu acesti copii, copilul cu stima de sine scazuta manifesta anxietate si frustrare in fata provocarilor la care mediul inconjurator il supune. In fata provocarilor apar ganduri ca “nu sunt suficient de bun” sau “ nu o sa fiu in stare sa fac asta”, aceste ganduri conducand la retragere, pasivitate si deprimare. La fiecare confruntare cu o noua provocare primul lui raspuns este “nu, nu pot”.

Parintii pot interveni si isi pot pune amprenta in dezvoltarea stimei de sine a copilului lor.

Ce este stima de sine?
Stima de sine reprezinta un set de convingeri pe care le avem despre noi insine, un fel de “autoperceptie” si se refera la modul in care atitudinile, comportamentul, motivatia ne afecteaza judecata emotionala. Modelul stimei de sine este insusit foarte devreme, in copilarie. De exemplu incercarile nereusite ale unui copil de a face ceva ce nu reuseste ar putea sa-I afecteze stima de sine, dar daca dupa multe esecuri intr-un final reuseste, acest copil va “invata” atitudinea “pot face orice”.
Ideea de succes ca urmare a perseverentei ar trebui sa inceapa devreme . Pe masura ce copilul incearca si esueaza si iar incearca si esueaza din noua pana cand intr-un final reuseste descopera cat de capabil este. In acelasi timp se descopera mai mult pe sine interactionand cu ceilalti.
Stima de sine se refera la sentimentul de a fi capabil de ceva combinat cu sentimentul de a fi iubit. Astfel un copil care este fericit pentru ca a realizat ceva dar care nu este iubit poate sa simta gustul stimei de sine scazute. O stima de sine sanatoasa se dezvolta intr-o stare de echilibru.
Stima de sine fluctueaza pe masura ce copilul creste. Aceasta fluctueaza ca urmare a faptului ca este dependenta de experintele copilului. Este bine ca parintii sa fie atenti la semnele sanatatii sau “imbolnavirii” stimei de sine a copilului.
Copilul cu stima de sine scazuta este posibil sa nu doreasa sa incerce lucru noi si poate fi negativist in ceea ce priveste persoana sa, spunand despre sine “sunt prost”; “nu o sa stiu sa fac niciodata acest lucru” sau “oricum nimanui nu-i pasa de mine”. De asemenea au o toleranta scazuta la frustrare, renunta foarte repede si sunt usor de dezamagit.
Copilul cu o stima de sine sanatoasa se bucura de interactiunea cu ceilalti simtindu-se confortabil in grupuri. In fata provocarilor acesti copii gasesc solutii pentru a raspunde. Astfel in fata aceleasi provocari un copil cu stima de sine scazuta va spune “sunt un idiot” iar un copil cu stima de sine sanatoasa va spune “nu inteleg acest lucru”. Copiii cu stima de sine sanatoasa isi cunosc punctele tari si punctele slabe si le accepta.

Cum pot ajuta parintii
• Fiti atenti la ceea ce spuneti pentru ca piticul este foarte sensibil la cuvinte. Nu uitati sa va recompensati copilul nu doar pentru un lucru bine facut dar si pentru efortul depus.
• Fiti u model pozitiv pentru copiii vostri. Daca sunteti drastici cu voi, nerealisti si pesimisti si va considerati abilitatile limitate copilul vostru va copia acest model. Imbunatatiti-va propria stima de sine si copilul vostru va vedea un model demn de urmat.
• Idetificati si modificati convingerile “inexacte” ale copilului. Este important sa descoperiti convingerile irationale ale copilului despre perfectiune, despre abilitati sau despre orice altceva si discutati impreuna cu copilul atentionand asupra generalizarilor eronate.
• Fiti afectuosi si spontani. Tratati-va copilul cu dragoste si incurajati-l permanent dar fiti sinceri pentru ca cel mic simte daca afectiunea nu vine din inima.
• Oferiti un feedback pozitiv de fiecare data cand se iveste ocazia. In fiecare lucru gresit exista si ceva bun pentru care un copil merita laudat si apreciat.
• Oferiti-i un mediu familial sigur. Copilul care nu se simte in siguranta acasa, in familie, sau care este abuzat dezvolta o stima de sine scazuta, devenind deprimat si retras. De asemenea stati de vorba cu copilul si fiti atenti si la relatile pe care le are cu grupul de egali, eventuale probleme la scoala si la alti factori care i-ar putea afecta stima de sine.
• Ajutati-i sa se invete ceva din experientele prin care trec. Activitatile care incurajeaza cooperarea mai degraba decat competitia sunt utile in construirea unei stime de sine sanatoase.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 20 March 2009 in Traduceri

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: