RSS

Sfaturi pentru parintii care divorteaza

20 Mar

Nici un lucru din lumea aceasta nu poate micsora durerea pe care o simte un copil cand parintii lui divorteaza, cu atat mai mult cu cat fiecare caz este particular. Exista insa o serie de sfaturi general valabile care pot ajuta un copil sa treaca mai usor prin aceasta perioada.
Sugestiile ce urmeaza ar putea face procesul divortului mai putin dureros pentru un copil. Este foarte important sa aveti rabdare, ca parinti, fiecare copil are nevoie de timpul sau.

Incurajati copiii sa isi exprime sentimentele, atat pe cele pozitive cat si pe cele negative, in legatura cu ceea ce se intampla.

Este important pentru copii ca parintii sa stea de vorba cu ei si sa-i incurajeze sa vorbeasca despre ceea ce gandesc si simt. De multe ori copilul are sentimentul pierderii familiei si il poate condamna pe unul dintre parinti sau pe celalalt, sau pe amandoi pentru ceea ce se intampla. Pe masura ce copilul creste si se maturizeaza s-ar putea sa aiba noi intrebari si nelamuriri in ceea ce priveste divortul. Chiar daca ati mai discutat subiectul de mii de ori raspundeti-i copilului de fiecare data la intrebarile pe care vi le adreseaza si mentineti dialogul deschis. Daca simtiti ca sunteti prea suparati ca sa vorbiti cu copilul rugati o ruda sau un prieten sa stea de vorba cu el.
Este firesc pentru copii sa incerce o multitudine de emotii in timpul unui divort, se pot simti vinovati, ba chiar pot crede ca ei sunt “cauza”. Acest lucru va deveni cu atat mai real in mintea unui copil cu cat cei doi parinti se vor incapatana sa lupte pentru custodia copilului. Copiii se pot simti furiosi sau sperianti, ingrijorati ca vor fi abandonati ca urmare a divortului parintilor.
Impactul unui divort se resimte pentru o perioada de 2-3 ani. In tot acest timp copiii isi vor exprima sentimentele in ceea ce priveste divortul dar acest lucru depinde de varsta copilului si de nivelul sau de dezvoltare. Pot deveni depresivi sau se pot razvrati. Copiii aflati la varsa scolara incep sa obtina calificative mai mici si isi pot pierde interesul pentru activitatile placute anterior. De multe ori parintii incearca sa-si tina copilul departe de sentimentele negative dar el are dreptul la propriile sentimente. Daca veti incerca sa va “fortati” copilul sa afiseze o fata fericita acesta nu va mai fi sincer cu voi in privinta a ceea ce simte.

Nu-l vorbiti de rau pe celalalt parinte in fata copilului chiar daca sunteti indreptatiti sa fiti suparati.

Acesta este unul dintre cele mai dificile lucruri de facut dar este foarte important sa nu spui lucruri urate despre fostul/ta tau partener/a. Nici unui copil nu-i place sa-i fie criticat parintele fie chiar si de catre celalalt parinte. Copilul are nevoie sa stie care este adevarul dar fara a-i explica si detaliile mai putin placute si care nu au legatura cu rolul de parinte al partenerului.

Incercati sa nu folositi copiii pe post de mesageri intre voi, mai ales cand sunteti furiosi.

Copilul nu trebuie sa devina mesagerul vostru si nici nu il puteti impovara cu secrete de adulti sau cu acuzatii la adresa celuilalt parinte. Nu-i puneti intrebari copilului despre ce a vazut in casa celuilalt parinte, cand merge la acesta in vizita. Copilului nu-i place sa fie spion pentru celalalt parinte.

Intelegeti rezistenta copiilor in a accepta un nou partener in viata parintilor sai.

Noile relatii ale parintilor si recasatoria reprezinta momentele cele mai dificile pentru copii. Un nou partener si o famile reintregita nu anuleaza impactul divortului asura copiilor. Este necesar sa-i explicati copilului ca parintii raman pentru toata viata parintii lui indiferent de ceea ce se va intampla. Acceptarea unui nou partener in viata mamei sau a tatalui cere timp. Copilul nu trebuie fortat sa-l accepte pe noul partener ca pe un parinte dar trebuie invat sa-l respecte ca pe un adult.

Traducere

Advertisements
 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: