RSS

Terapia de cuplu

20 Mar

Terapia de cuplu se ocupa de solutionarea problemelor si conflictelor pe care cuplu nu le poate gestiona singur. Pentru rezultate bune este nevoie de prezenta ambilor parteneri. Obiectivul terapiei de cuplu este obtinerea unei bune intelegeri de sine si a celuilalt pentru a decide daca este nevoie de schimbare. Terapeutul de cuplu ii ajuta pe cei doi sa afle care le sunt nevoile si ce modificari comportamentale ar trebui sa faca cei doi.

Terapia de cuplu rezolva doar problemele de cuplu. Copiii pot fi afectati in mod direct sau indirect de problemele cuplului aceasta depinzand de varsta, de natura si gravitatea problemelor. Ca rezultat al acestor probleme, copiii pot deveni anxiosi. De multe ori, problemele copiilor pot imbunatati relatia de cuplu, in sensul ca cei doi isi vor reuni eforturile pentru a-si ajuta copiii.

Terapia care include si cuplul si copiii se numeste terapie de familie, terapie care se focuseaza pe relatia de familie si priveste cuplu mai mult de pe pozitia de parinti. In orice caz, pentru o serie de sedinte atentia terapeutului se va opri doar asupra problemelor de cuplu. In aceste sedinte copiii nu vor fi prezenti. Daca cuplul considera ca este necesara si prezenta copiilor, acest lucru trebuie discutat cu terapeutul.
Terapia de cuplu este diferita de terapia care se ocupa de problemele din sfera sexualitatii. Cea din urma se axeaza mai mult pe disfunctiile sexuale. Adesea problemele cuplului afecteaza calitatea vietii sexuale, motiv pentru care este important ca in terapia de cuplu sa se discute si despre aspectele sexuale ale reatiei.
In general oamenii vin la terapie pentru probleme diferite si fiecare cuplu este diferit. Cele mai comune situatii sunt cele legate de comunicare, nevoi emotionale, probleme financiare si conflicte legate de copii. Poate va ganditi ca acestea sunt probleme care apar in orice cuplu si se pot rezolva fara ajutorul unui specialist. Cuplurile cauta de obicei ajutor, nu pentru ca probleme lor ar fi diferite de ale altor cupluri ci pentru ca nu le pot rezolva. Acest lucru se intampla ca urmare a frustrarilor acumulate de-a lungul timpului, a dezamagirilor suferite, alteori pentru ca in realitate in spatele conflictului aparut se ascunde adevarata cauza. Alte cupluri cauta ajutor ca urmare a unei crize aparuta in relatie, cum ar fi infidelitatea, un eveniment traumatizant, boala unui membru al familiei sau pierderea cuiva drag.

Terapeutul este o persoana specializata care ii asculta pe cei doi exprimandu-si sentimentele si ii ajuta sa identifice si sa clarifice cauza conflictelor. Terapeutul incepe cu o evaluare in care ii intreaba pe cei doi care sunt problemele si cum au ajuns cei doi sa-si dea seama de aceste probleme, se discuta despre istoria relatiei si istoria fiecarui partener in parte. Acest lucru il ajuta pe terapeut sa inteleaga lucrurile in profunzime. La finalul evaluarii terapeutul discuta cu cei doi concluziile si face recomandarile ce se impun iar cuplul decide daca va urma terapia recomandata. O data inceputa terapia, terapeutul poate oferi cuplului o noua perspectiva ce ar putea permite schimbarea relatiei. Terapeutul poate actiona ca mediator incercand sa clarifice neintelegerile dintre cei doi. De multe ori acest lucru este dificil pentru cei doi, motivul fiind acela ca sunt implicati emotional. Terapeutul ii poate ajuta pe cei doi in a gasi solutii alternativa la situatiile problematice.

Advertisements
 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: