RSS

Lectiile vietii

27 Sep

Am afirmat de nenumarate ori ca nimic nu este intamplator si ca ceea ce ni se intampla are un scop bine determinat. In cuvinte suna bine dar in realitate, acestui dicton nu i se acorda intotdeauna importanta pe care o are. 
Cu siguranta v-ati aflat de multe ori in situatii ce pareau fara iesire, in situatii pe care, folosindu-va de strategiile stiute, nu le-ati mai putut gestiona. Si ati ales sa abandonati si sa fugiti de problema.  Ati crezut ca asa veti rezolva totul. In realitate acesta este doar un gest de lasitate. Poate ca-mi veti spune ca nu conteaza ca e lasitate atata vreme cat puteti dormi linistiti noaptea. Ca mai importanta este linistea voastra decat atribute precum lasitate, curaj, vointa etc.
Dar vin si va intreb, voi cei care fugiti de voi (pentru ca de voi fugiti) aveti liniste? Ati scapat de problema/probleme?
Asa ma gandeam si eu, problema este inca acolo, numai ca are o alta forma. Este doar impachetata altfel, mesajul este acelasi. Personajele sunt altele, rolurile sunt oarecum schimbate, cadrul este altul, asa ca pentru unii poate parea altceva. Dar tu stii ca este aceeasi problema si ai impresia ca te urmareste. Nu este doar o impresie, este o certitudine. Da, te urmareste pana-ti inveti lectia.
Sunt lectii, in viata, pe care este necesar sa le invatam. Sunt situatii pe care trebuie sa le rezolvam, asa cum stim sau asa cum nu stim. Degeaba fugim, vin dupa noi. Putem fugi din nou, si din nou….dar pana cand?
Se spune ca un lucru, in genere neplacut, ni se va intampla de atatea ori de cate este necesar pentru a invata ce trebuie sa invatam din el. Poate ca uneori nu este necesar sa rezolvam problema cu care ne confruntam, ci doar sa o toleram,  in timp, ea se va rezolva de la sine. Poate e doar o polita pe care trebuia sa o platim pentru ceva ce am facut sau pentru ceva ce vom face. Nimic nu este gratuit.
Brian Tracy afirma ca viata este precum o cofetarie, intai platesti pentru ca apoi sa primesti ceea ce ai comandat. Asa ca te intreb, daca fugi de situatiile neplacute, daca nu doresti sa-ti inveti lectiile, daca nu suporti situatiile dificile, cum si cand ai vrea sa iti primesti comanda?
Aproape nimic din ceea ce ni se intampla nu este nici intamplator, nici nedrept, nici gratuit. Este ceea ce ne trebuie, ceea ce avem nevoie, pentru ceea ce am facut sau pentru ceea ce vom face. Face parte din pregatirea pentru viata sau pentru ce urmeaza sa vina. Nu exista un manual de utilizare a vietii si tocmai de aceea ne scriem si rescriem propriul manual de utilizare a vietii. Evident ca exista si esecuri, altfel cum am putea invata?
Cum ai putea sa te inscrii la facultate daca nu ai luat bacalaureatul? Cum ai vrea sa vina ceva mai bun daca nu vrei sa inveti nimic din ceea ce ti se intampla, daca nu vrei sa muncesti, daca fugi de greu? De aceea repeti situatii, retraiesti conflicte, pana inveti ceea ce trebuie sa inveti din ele.
Fiecare dintre noi are de invatat lectiile lui. Din aceeasi problema fiecare are altceva de invatat. Degeaba il intrebi pe x sau y ce ar trebui sa faci, el iti va spune doar ce ar face el intr-o situatie similara. Dar asta nu inseamna ca solutia lui este si solutia pe care tu o cauti. Solutia este la tine, intotdeauna este acolo. Nu ai nevoie de altcineva care sa-ti raspunda. Raspunsul este acolo, intotdeauna a fost acolo. Trebuie doar sa ai rabdare si-l vei gasi.
Este adevarat ca uneori ai nevoie de cineva obiectiv care sa te ajute, un psiholog, dar nici el, nici altcineva nu poate decide in locul tau si nu poate trai in locul tau. Viata este darul tau de care trebuie sa te bucuri, cu bune si rele, singur. Asa ca data viitoare cand te confrunti cu o problema similara celei sau celor din trecut, alege sa te comporti altfel si daca in trecut ai fugit, acum ramai, ramai pana la capat si invata o data pentru totdeauna ce ai de invatat. Numai asa poti merge mai departe, altfel bati pasul pe loc in timp ce viata trece pe langa tine.

Advertisements
 
 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: