RSS

Mai departe de “nu pot” sau “nu se poate”

07 Oct

Te afli in fata unei situatii noi, cu care nu te-ai mai confruntat? Iti doresti ceva dar esti convins si afirmi ca nu poti, ca e prea greu, ca nu are rost sa incerci pentru ca sigur ca nu ai cum sa reusesti? Ai incercat dar ai abandonat pentru ca era prea mult pentru tine, nu aveai cum sa reusesti, nu era de tine? Cati dintre voi ati raspuns afirmativ acestor  intrebari? Destul de multi, nu? Cu totii trecem pe strada numita “nu pot”, indiferent cate stradute ocolitoare am cunoaste. La un moment dat aceasta “nu pot” este singura strada pe care putem trece. Si este necesar sa trecem pentru ca viata inseamna evolutie continua, inseamna trepte pe care le urci in permanenta.
Imagineaza-ti cat de greu trebuie sa fie pentru un copil sa invete sa mearga. Cate cazaturi serveste, cate lovituri, cate lacrimi, cata frustrare…Apoi imagineaza-ti ca invata sa manance singur, se murdareste sau ajunge cu lingurita goala la gura. Copilul persevereaza, in fiecare zi, nu se opreste pana nu reuseste. A doua zi o ia de la capat, chiar daca ziua anterioara i-a fost marcata de esec. Se comporta ca si cand ar fi uitat. O ia de la capat, din nou si din nou. Pana reuseste.
Poate ca imi veti raspunde ca toate aceste deprinderi sunt vitale in viata copilului si trebuie sa si le insusasca pentru ca de acestea depinde supravietuirea lui. Asa, si? In cazul tau e altfel? Faptul ca iti doresti ceva de care nu depinde supravietuirea ta, asta inseamna ca nu poti sa-l faci? La ce te referi mai exact cand spui ca nu poti? Ce-ti lipseste? Daca ai stii ca nu pierzi nimic si ca vei reusi, ai fi dispus sa incerci? sa faci primul pas? Pentru ca primul pas este cel mai greu, depasirea limitei de confort, largirea limitelor. Limite impuse de tine ce pot fi modificate tot de tine. Tu le-ai construit, tu le poti darama.
Dar sa revenim la exemplul cu copilul si la faptul ca supravietuirea lui depinde de interiorizarea unor deprinderi. Ma intreb, oare in cazul tau nu este vorba tot de supravietuire? O viata mai buna, mai fericita nu tine tot de supravietuire? Este mai mult decat supravietuire. Societatea de schimba continuu, evolueaza, fapt care ne obliga sa ne adaptam in permanenta sa dam piept continuu cu situatii noi.  
Fiecare inceput e greu, poate unele mai grele decat altele. Aminteste-ti cat de greu ti s-a parut sa inveti sa scrii, sa inveti sa citeasti, sa inveti o alta limba, sa lucrezi pe calculator, sa urmezi o facultate, sa te integrezi in societate? Totul ti s-a parut extrem de greu la inceput, dar cu timpul ai realizat ca e mai simplu decat ti-ai fi inchipuit. Poate ca unele lucruri ai fost nevoit sa le inveti sau sa le faci. Poate ai fost constrans de familie, de prieteni, de orgoliu, de dorinta de castig. Poate de altele depindea viata celor din jur sau viata ta. Ma intreb, oare ai reusit doar pentru ca ai fost nevoit sau constrans de imprejurari? Si daca -i asa, in afara de presiunea externa de ce anume ai mai avut nevoie ca sa poti? Banuiesc ca de nimic altceva. Asta inseamna ca esti dotat cu toate instrumentele necesare pentru a reusi. Ma insel?
Asta inseamna ca nu exista “nu se poate” sau “eu nu pot”. Ma insel?
Ai in jurul tau zeci sau poate sute de exemple de oameni care nu aveau mai mult decat ai tu, oameni care au reusit. Oameni pentru care “nu pot” nu a constituit un obstacol. Si daca ei au putut, tu de ce nu poti? E greu, nu-i asa? Vrei sa faci ceva dar mai bine nu, ca-i greu. De fapt, lenea, fuga de responsabilitate, de greseala, de esec este mult mai puternica si iti conduce viata. Vrei sa slabesti dar iti este imposibil sa tii o cura sau sa faci sport pentru ca iti este pofta sau nu vrei sa lesini pe strada. Recunoaste, nu vrei! Ti-e mai bine asa, esti o victima! Tu nu poti!
Vrei un serviciu mai bun dar nu poti sa-ti dai demisia pentru ca asta ar insemna sa lupti ca sa supravietuiesti. Nu poti sa faci una ca asta. Te complaci in starea de neimplinire profesionala pentru ca tu nu poti. Multi nici macar nu incearca. Se trezesc in fiecare zi imbracand tinuta “eu nu pot” si asteapta cu disperare sa mai treaca o zi din viata lor. Oameni buni, cu fiecare zi care trece, se scurge si viata voastra. Asa vreti sa traiti, lamentandu-va zilnic ca voi nu puteti? Ce va face sa credeti acesta prostie? Uitati-va in urma si realizati peste cate “nu pot” ati trecut pana acum? Peste cate inceputuri grele ati trecut? Amintiti-va starea de exuberanta pe care ti-o da fiecare reusita, fiecare “nu pot” spulberat. Amintiti-va cu cata mandrie povestiti apoi prietenilor cat de greu v-a fost si cum ati reusit. Sentimentul pe care ti-l da victoria este unic. Ce ai de pierdut? Nimic! Ce ai de castigat? O multime!

Advertisements
 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: