RSS

Scenariul vietii

09 Oct

Cu totii avem o motivatie care ne determina sa ne ridicam, in fiecare zi, din pat si sa dam piept cu viata. Avem scopuri pe care le vrem atinse cat mai repede cu putinta. Ne dorim tot ce-i mai bun. Ne dorim casa, masina, familie, copii, cariera, bani, fericire. Bine, bine, ne dorim toate acestea, dar ele nu vor pica din cer. Pentru a le avea, este necesar sa facem ceva. In primul rand vom construi scenarii pentru a reusi sa ne atingem scopurile propuse.  

Scenariile se construiesc pe baza convingerilor pe care le avem. Convingerile sunt tipare ale gandirii, opiniile noastre  ferme, foarte puternice, despre oameni, despre viata, despre bani, despre fericire, despre dragoste. Aceste convingeri se contureaza din copilarie. Cum? Preluand convingerile oamenilor importanti din viata noastra (parinti, rude, prieteni, profesori) sau preluandu-le din carti, filme, Tv, internet sau generalizand ceea ce ni se intampla in viata. Unele dintre convingeri sunt constructive, altele dimpotriva.

Trebuie sa muncesti din greu daca vrei sa ai ce-ti doresti!
Daca nu ai familie esti un ratat!
Daca nu ai copii, ai trait degeaba!
Poti avea orice iti doresti!
Nu poti avea incredere in oameni!
Exista dragoste adevarata!

Din toate convingerile noastre, formate de-a lungul timpului, ca urmare a feedbackului primit de la viata, ne construim propriul scenariu de viata. Scenariul vietii incepe a se forma inca din copilaria mica. Eric Berne afirma despre scenariul vietii ca este “un plan de viata creat in copilarie, intarit de parinti, justificat de evenimentele ulterioare si culminand cu o alternativa aleasa”
Relatiile noastre cu ceilalti, cu lumea in general, sunt dictate de aceste convingeri, de acest scenariu. Raspundem provocarilor cu care ne confruntam, functie de aceste convingeri. Este ca si cand am fi programati sa actionam intr-un anumit fel. Aceasta programare este buna atata vreme cat ne aduce beneficii, dar sunt si situatii in care propriile convingeri ne saboteaza. Acestea sunt situatiile in care este imperios necesar sa ne schimbam scenariul de viata.

Pentru a produce schimbarea este foarte important sa stim cine suntem si de ce suntem asa, sa intelegem cum gandim si cum propriul sistem de gandire ne pune bete in roate. Asa cum credem cu tarie ca nu exista fericire deplina, la fel de bine putem crede contrariul, ca exista fericire deplina. Asa cum spunea Henry Ford “si cand crezi ca poti, si cand crezi ca nu poti, ai dreptate”.

Care este diferenta dintre tine si cel care gandeste opus felului in care gandesti tu? Te uiti in jurul tau si te intrebi cum a reusit cineva mai slab pregatit decat tine? Convingerile lui sunt altele, scenariul lui de viata este diferit de al tau, este al unui invingator. Este o persoana al carei scenariu este construit pe convingerea “orice mi-as propune, reusesc”. Poate scenariul tau de viata este construit pe convingerea “ma multumesc cu ce am, mai mult nu pot”.

Fiecare dintre noi suntem scenaristi, regizori si actori principali ai propriei noastre vieti. Avem privilegiul de a alege. Avem privilegiul de a ne scrie si rescrie scenariul vietii. Alegem sa traim cum vrem sau cum au hotarat altii, cei de la care am preluat convingerile.
Tu traiesti viata pe care ti-o doresti sau te traieste ea pe tine?

Advertisements
 
 

Tags: , ,

2 responses to “Scenariul vietii

 1. Danplux

  9 October 2010 at 4:19 PM

  Da, dar ce să spunem despre situaţia în care (dacă se poate generaliza din asta – vizavi de mentalitatea de învingător):
  .. suntem puşi în faţa unei alegeri profitabile, obţinută printr-0 acţiune ce presupune încălcarea legii sau a unor valori morale. Noi, crescuţi în spiritul respectării acestor valori, renunţăm; nu şi o altă persoană, mai mult sau mai puţin cunoscută, care profită de pe urma acestui fapt. Poate că alţii iau act de aceste lucruri şi ne reproşează cât de slabi suntem. Ştim că nu am greşit, dar situaţia ne face să avem remuşcări, să ne pară rău că nu am profitat ŞI NOI, ca ceilalţi.
  Cum o fi mai bine? Căci societatea în care trăim noi ne cam dă peste nas !

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: