RSS

Minciuna noastra de toate zilele

29 Oct

Copiii mint ca sa imite un adult, de frica sau pentru a modifica realitatea nefavorabila in care traiesc. Dar adultii? De ce mint adultii?
Toata lumea minte si toata lumea este mintita, evident in mod diferit si cu o frecventa diferita. Minciuna face parte din viata noastra, fie ca vrem, fie ca nu vrem.
Minciuna este o deprindere care isi face aparitia inca de la varsta de 3 ani, afirma Feldman, autorul cartii “Mincinosul. Adevarul despre minciuna”. Feldman sustine ca minciuna reprezinta o tactica evolutiva importanta, un mijloc de a atinge succesul. Tot el afirma ca oamenii nu mint instinctiv ci ca sunt perfect constienti atunci cand spun o minciuna. Mai mult, minciuna de zi cu zi faciliteaza relatiile sociale.

Care este scopul minciunii, mai exact?  
Mintim ca sa fim acceptati, pentru a obtine diverse avantaje, pentru a scapa de anumite probleme, pentru a evita critica dar mintim si din rautate, pentru a crea neplaceri. Si omisiunile sunt tot minciuni, desi pastrarea unui secret este o dovada de maturitate si independenta.
Barbatii mint pentru a face o impresie mai buna, pentru a brava iar femeile mint pentru a nu rani, pentru a-si face interlocutorul sa se simta mai bine. Mai multe studii in domeniu afirma ca barbatii mint mai mult decat femeile. Britanicii arata ca in ceea ce priveste calitatea minciunilor, femeile mint mult mai bine decat barbatii, desi o fac mai rar si se simt mai vinovate, decat acestia, pentru minciunile spuse.

De ce ne mintim pe noi insine? 
De cele mai multe ori preferam o minciuna in locul durului adevar. Oamenii evita durerea, situatiile dureroase, iar daca o minciuna ii tine departe de un adevar dureros, prefera sa se minta sau sa se lase mintiti. Uneori a trai in minciuna pare mai avantajos decat a ne confrunta cu adevarul si a ne schimba modul de viata.

Exista minciuna in cuplu?
Da! Si mai ales la inceputul relatiilor cand fiecare incearca sa se aseze intr-o lumina mult mai favorabila pentru a fi acceptat si valorizat de catre celalalt. Si apoi minciunile continua si pe perioada relatiei, dar cu o frecventa mai scazuta. Studiile in domeniu arata ca persoanele casatorite se mint mai putin decat cele aflate intr-o relatie neoficializata. De cele mai multe ori, in cuplu, minciuna este folosita pentru a evita neplaceri, certuri, deziluzii sau ruptura relatiei. Chiar si asa, mai devreme sau mai tarziu, adevarul isi face loc iar dezamagirea este mult mai mare.
Si- atunci te-ntrebi, cum este mai bine? Avand in vedere ca minciuna este parte din viata noastra, ar fi de preferat sa o consumam in doze moderate, altfel dauneaza grav sanatatii. 

Este minciuna buna?
Desi contravine normelor moralei, sunt si situatii in care minciuna este buna. Sa ne gandim la un bolnav incurabil. Credeti ca daca ar afla ca mai are de trait doar cateva luni, ar mai putea sa lupte cu viata? Sunt foarte putine cazurile in care muribunzii lupta pana in ultima clipa. De cele mai multe ori, acestia pierd pariul cu boala, tocmai pentru ca lipsa sperantei le ucide optimismul, perseverenta, gandirea pozitiva, rostul, scopul. Este adevarat ca bolnavul are tot dreptul sa stie adevarul despre boala lui dar, personal, consider ca atata vreme cat omul stie ca zilele nu-i sunt numarate poate sa-si faca planuri, poate sa se programeze in viitor, poate sa spere, sa doreasca, sa creada. Lipsa planurilor, a dorintele, a scopurilor de viata grabesc producerea inevitabilului. De aceea cred ca, in astfel de cazuri minciuna este preferata in locul adevarului.
Mai mult, exista si situatii in care minciuna tine de supravietuire. Consider ca minciuna este buna atata vreme cat are un scop nobil, daca se poate spune asa, sau atata vreme cat este absolut necesara. Si evident atata vreme cat nu devine patologica. Dar despre mitomanie, intr-un articol viitor.

Advertisements
 

Tags: , ,

One response to “Minciuna noastra de toate zilele

  1. Lavinnia

    31 October 2010 at 6:57 PM

    Foarte interesant articol , il astept cu nerabdare pe cel despre mitomanie .
    greetings 🙂

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: