RSS

Despre gelozie

03 Nov

De ce te imbraci asa? Iti place sa fi admirata si privita de alti barbati, nu-i asa? Stiu ca pentru asta o faci!
De ce pleci de langa mine cand te suna de la serviciu? Te suna colega aceea a ta? De ce te ascunzi de mine?

Suspiciune, neincredere, cearta, destramarea frumoasei povesti de iubire…

B.C. Forbes spune despre gelozie ca ar fi un cancer mental iar Liviu Rebreanu afirma ca gelozia te face ridicol si te injoseste, fiind umbra iubirii. Tu ce spui despre asta? Este gelozia un lucru rau in cuplu?
Ce parere aveti despre afirmatia urmatoare “unde exista iubire, exista si gelozie”? Asa sa fie? In ce doze? Reprezinta gelozia o problema in viata de cuplu sau este ceva normal? Este gelozia un rau necesar?
Si da si nu.
Manifestarea unui minim de gelozie in mod diplomatic si elegant poate sa stimuleze relatia de cuplu si sa intareasca importanta unui partener pentru celalalt.
Insa atunci cand, ca urmare a geloziei unuia dintre parteneri, este afectata libertatea celuilalt partener, credeti ca mai poate fi vorba despre iubire? Cand sentimentul de gelozie degenereaza in posesiune, atunci nu mai putem vorbi despre iubire. Nu poti afirma ca iubesti pe cineva atata vreme cat il vrei doar pentru binele si folosul tau ca si cand ar fi un bun aflat in proprietatea ta.
Gelozia poate otravi viata unui cuplu si ajunge sa o distruga. De cele mai multe ori, gelozia exprima neincredere in sine, in capacitatea de a construi si mentine o relatie, in capacitatea de daruire autentica, egocentrism si imaturitate afectiva.
Gelozia poate pune stapanire pe tine si pentru ca ti-e teama ca vei fi parasit si iti este frica de singuratate. Se poate sa nu fi fost iubit in copilarie si sa traiesti cu convingerea ca “nu meriti iubirea” si astfel, inconstient, sa te temi in permanenta ca frumoasa relatie de care te bucuri, acum, nu va dura prea mult.
Este posibil sa iti idealizezi partenerul/partenera si sa crezi ca toti ceilalti vad, cred si simt la fel si vor ceea ce iubesti tu pentru ca este “irezistibil”
Ce parere ai? Tu ce simti cand simti ca gelozia iti ia mintile? In care situatie te regasesti?

Advertisements
 

Tags: , , , ,

4 responses to “Despre gelozie

 1. Oana

  3 November 2011 at 3:55 PM

  M-am regasit in atat de multe situatii, incat nici nu stiu care ma reprezinta… In fosta relatie, nu exista niciun semn de gelozie. Ma facea sa ma simt total neiubita. parea indiferent si atat de sigur pe sine ca nimeni nu ma va lua niciodata de acolo… N-a fost asa!
  In relatia actuala, am parte de gelozie dusa la extrem. Dar nu pot sa o numesc neaparat gelozie, cat mai degraba posesivitate, intrucat se manifesta cu oricine care ar putea avea o bucatica din timpul meu…
  E greu de spus in care din situatii ma simt mai confortabil, dar clar in niciuna 100%… Cred ca extremele nu sunt bune. Cred ca trebuie sa existe un echilibru. Nici sa fii indiferent si rece, dar nici sa ajungi la sufocare si violenta…
  Cam asta e parerea mea, izvorata din experienta.

   
 2. danviteza

  14 November 2011 at 9:17 AM

  antroposofia este raspunsul,nu psihologia!…femeia are in cap mult mai mult decat le trebuie barbatilor!lasati un barbat sa va scrie ce doriti sa cititi, daca adevarul nu supara persoana caci omul nu ar trebui sa l supere!

   
  • Loredana Ionascu

   14 November 2011 at 10:41 AM

   Dan, esti barbat, ce te opreste sa scrii?

    
 3. silvia onosa

  16 January 2012 at 1:07 AM

  nu conteaza ca esti barbat sau femeie … daca esti gelos …esti un om RATAT….. …. si asta

  e tot ce conteaza,,,, ceilalti doar sufera si bn ar fi sa va trziti la timp si sa fugiti cat mai departe,,,,, cel care este gelos nu se schimba niciodata si nuti va accepta niciodata doza ta de libertate care ti se cuvine …. iar gelozia impreuna cu posesivitatea ….UCIDE ,,,, SPIRITUL SI SUFLETUL SI LA URMA TRUPUL…. ASA CA TREZITIVA SI FUGITI CAT MAI DEPARTE SI CAT MAI E TIMP…..

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: