RSS

Dragoste matura versus dragoste imatura

16 Feb

Ce este dragostea? Dragostea se traieste, nu se defineste. Corect. Dragostea este sentimentul principal care sta la baza transformarii unei relatii trecatoare intr-o relatie serioasa sau intr-o casatorie. Banuim ca majoritatea cuplurilor si-au intemeia relatia pe dragoste. Insa dragostea poate fi atat matura cat si imatura. Cum putem face distinctia intre dragostea matura si cea imatura?

Eric Fromm afirma ca “dragostea imatura spune “Te iubesc pentru ca am nevoie de tine”. Dragostea matura spune “Am nevoie de tine pentru ca te iubesc!”
Tot Eric From afirma ca “a fi indragostit de cineva inseamna mult mai mult decat a fi stapanit de un sentiment coplesitor  – inseamna a lua o hotarare, a face o judecata, a te angaja intr-o promisiune. Daca dragostea ar fi doar un sentiment nestatornic n-ar exista nicio baza pentru fagaduinta de a iubi pe cineva pe toata durata vietii. Sentimentele vin si se duc. Cum as putea promite statornicie daca m-as baza doar pe ele, fara sa ma bizuiesc pe judecata mintii si pe vointa caracterului?

Dragostea imatura este foarte intensa, plina de fluturi in stomac, cu multe asteptari ca partenerul sa ne satisfaca nevoile, este o dragoste marcata de dependenta, de fuziune. Dragostea imatura este posesiva, vrea exclusivitate, pretinde, se supara des si repede. Aceasta dragoste o intalnim, sau ar trebui sa o intalnim, mai mult in randul adolescentilor si tinerilor. Dragostea imatura te mistuie, nu vezi nimic in afara ei, te impiedica sa stabilesti limite, se teme de riscuri, de schimbari si de necunoscut. Daruieste pentru a primi ceva in schimb, joaca jocuri psihologice (manipuleaza), nu simte implinirea decat in prezenta celuilalt, pretinde si asteapta dragoste neconditionata, incearca sa il schimbe pe celalalt.

In timp, acesta iubire se poate transforma in dragoste matura, ca urmare a maturizarii emotionale si a cresterii increderii in sine si in partener. Acesta este cazul fericit, in care dragostea imatura devine matura. Sunt si situatii in care partenerii nu sunt capabili, inca, sa iubeasca matur, si atunci relatia se poate destrama.
Dragostea matura este mai putin intensa dar este cu mult mai profunda. Dragostea matura nu vrea sa schimbe partenerul, sa il manipuleze, sa il controleze. Dragostea matura il accepta si il valorizeaza pe celalalt pentru ceea ce este nu pentru ceea ce ar putea deveni daca s-ar schimba.
Dragostea matura traieste deplin contopirea cu celalalt dar si separarea, este receptiva la nou si la schimbari, este libera si independenta, accepta si respecta implicarea, nu domina si nu controleaza, iubeste cu detasare, accepta ideea ca relatia se poate sfarsi daca nu mai este satisfacatoare.

Statisticile arata ca relatiile care se bazeaza pe dragoste matura sunt mult mai durabile si mai satisfacatoare decat pasiunea, care este trecatoare.

Advertisements
 

Tags: , ,

5 responses to “Dragoste matura versus dragoste imatura

 1. Prada

  17 February 2012 at 7:08 AM

  Foarte adevarat,multumim doamna psiholog.Dar despre cuplurile tinere cu copil cum credeti ca ar fi mai bine o buna intelegere in casa,mai ales ca majoritatea suntem la inceput.Ce sfaturi ne dati?

   
 2. razvan

  8 March 2012 at 5:03 PM

  …este intr-adevar foarte frumos ceea ce vad si pot doar sa admir realizarile tale, iti doresc numai bine si sa tii drumul asta asa cum vrei …felicitari!

   
  • Loredana Ionascu Andrei

   9 March 2012 at 9:51 AM

   Multumesc frumos!

    
 3. kanyaema

  22 July 2012 at 8:14 AM

  Dar daca am alege sa petrecem viata cu cineva pentru care nu simtim nimic, nicio atractie, nimic, doar fiindca persona da dovada ca are un suflet bun, ne respecta, ne iubeste pentru ce suntem? E suficient? Eu cred ca nu, parerea mea e ca atractia e indispensabila….

   
  • Loredana Ionascu Andrei

   22 July 2012 at 5:24 PM

   Consideri ca dragostea matura presupune lipsa atractiei?

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: