RSS

De ce îi iertăm, când îi iertăm?

04 Dec

Probabil că fiecăruia i s-a întâmplat, măcar o dată-n viață să fie înșelat și trădat în amor. Cine nu a trecut prin așa ceva, fie nu a simțit sau nu l-a prins pe trădător; fie a ieșit din relatie înainte să se petreacă grozăvia; fie este pur si simplu un norocos.

Dar să revenim la cei mai puțin norocoși, la cei care-si prind partenerul cu mâța-n sac. Ce facem în acest caz?
Îl iertăm sau nu-l iertăm pe infidel?
Cei mai mulți vor judeca acum la rece și vor spune că nu ar ierta. În fața unei asemenea situații, implicat fiind, poate altfel ar sta lucrurile. Cu siguranță, iertarea e dependentă de o mulțime de factori, așa că nu ieșiți încă in față să aruncați cu pietre.
Binenteles mai sunt și cei care vor să ierte dar nu pot uita. Iar asta înseamnă că îl vor tortura pe infidel până când relația se va duce pe apa sâmbetei.

Însă există și oameni care pot ierta. E minunat să ierti și e chiar recomandat dacă vrei să trăiești cu sufletul împăcat, dar să ierți infidelitatea? Iată că se poate!
De ce am face asta? Sigur, fiecare are motivele lui si argumente solide.
Cred, însă, că dincolo de motivele declarate, mai există si altele. Poate că nici nu suntem conștienți de ele.
Cred că atunci când iertăm o facem în primul rând pentru noi. Pentru că avem nevoie de asta.
Avem nevoie să recunoască că a greșit. Avem nevoie să auzim cât de rău îi pare și cât de mult regretă.
Avem nevoie să auzim că are nevoie de noi, că s-a înșelat căutând în altă parte. Că nicăieri nu se mai simte ca în brațele noastre.
Avem nevoie să auzim că se căiește și că a descoperit că nu poate trăi fără noi, că s-ar întoarce iar si iar pentru că doar lângă noi îi este bine.
Avem nevoie de toate acestea pentru a ni se confirma că suntem de neinlocuit, unici și singurii capabili să oferim fericire. Avem nevoie să știm că suntem speciali și că aceasta este o garanție că nu vom fi părăsiți. Că vom fi mereu iubiți. De toată lumea, dar mai ales de cei care ne rănesc.

Însă există oare garanții în relații? Nu prea există nici în afaceri, decât la modul teoretic, darămite în amor.
O dată iertat, există vreo garanție că te va iubi, aprecia, respecta mai mult? Există vreo garanție că infidelitatea nu se va mai repeta? Sau că relația va fi mai bună sau, dacă nu, măcar la fel?
Actul iertarii, in sine, probabil, ne face să ne simțim bine dar cum vom merge mai departe este mult mai important.

Sunt oameni care nu pot ierta pentru că au învățat că foarte rar oamenii se opresc după prima trădare. Și asta din experiență. Și stiu că ceea ce se întâmplă o dată are toate șansele să se repete. Iar ce se întâmplă de două ori, cu siguranță, se va întâmpla și-a treia oară.
Dar voi? Voi iertati? Și dacă da, de ce o faceți?

Advertisements
 

Tags: , , ,

3 responses to “De ce îi iertăm, când îi iertăm?

 1. inside4myself

  5 December 2013 at 2:31 PM

  iertam infidelitatea? ce intelegem prin infidelitate? putem presupune ca “infidelul” nu s-a impiedicat sau aterizat in alte brate? ca ascunde de tine trairi, nemultumiri?
  nu stiu ce e mai dificil de iertat, actul fizic de a insela (dorinta de a o face exista la majoritatea oamenilor, ca o recunosc sau nu) sau ideea de a nu fi fidel relatiei in sine, implicit si persoanei cu care o impartasesti …
  in timp am ajuns la concluzia ca exista modalitati de a face mai mult rau partenerului utilizand infidelitatea metaforica decat cea implicita …

   
  • Loredana Ionascu Andrei

   5 December 2013 at 2:40 PM

   Pentru cei mai multi, infidelitate se referă la actul sexual in sine, insa infidelitatea emoțională doare mult mai tare.

    
 2. Anonimus

  4 February 2014 at 10:35 AM

  Iert pentru ca ma simt bine,pentru ca e bine sa dai o a doua sansa,pentru mine si pentru sufletul meu sa stiu ca nu sunt suparat cu nimeni dar restul persoanelor incet,incet am observat ca isi bat joc de mine si de bunatatea mea,de sansele pe care le-am oferit si ca nu mi-am inchis portile sufletului pentru ei,am vrut sa le arat ca nu e bine cum au procedat ….din pacate cei mai multi imi dau block,ignore si chiar nu mai vor sa vorbeasca cu mine!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: