RSS

Anorexia un “must have”?

05 Dec

Ce este anorexia? Obsesia pentru a fi cât mai slab/ slabă cu putință.  Deși nu cred că mai sunt oameni care să nu fi auzit de anorexie. Și asta pentru că observ, cu tristețe, cum acest virus afectează din ce în ce mai multe fete. Din ce în ce mai tinere! Adolescente!
Anorexia a devenit un accesoriu pe care trebuie să-l ai. Orice ar fi. Cu prețul vieții chiar.
Și cum să nu fie așa când se face atât de multă reclamă acestui ” stil de viață”.
Pentru că, din păcate, pentru unele fete acesta este un stil de viață.  Ba se mai și mândresc cu dieta lor care constă într-o căpșuna. Hai două, dacă trec și pe la sală în ziua respectivă.  Și ne povestesc cu vădită tristețe ce sacrificiu fac ele.
Și chiar fac! Dar nu pentru a pierde kilogramele in plus, imaginare, ci pentru a se lupta cu boala. Anorexia este o boala! Foarte gravă pentru că duce la deces. Și pentru că indiferent cât de slabe ajungem să fim,  trebuie să mai slăbim puțin. 
Anorexia nu este un stil de viață, ci o boală!

Nu o să vă vorbesc din nou despre motivele de natură psihologică ce stau în spatele bolii, ci despre cum mass media ne vrea pe toate anorexice.
E adevărat că se vorbește și despre efectele devastatoare ale acestei boli, însă prea puțin în comparație cu propaganda pro anorexie. O propagandă indirectă, ce-i drept, dar zilnică. 

Nu cred că trece o zi fără să ni se prezinte ingredientele drumului către succes.  Silicoane, extensii, operații estetice lunare, haine puține și musai, dar musai un trup tras prin inel. E adevărat că nu toate fetele, adolescente, au sau își aleg un astfel de model în viață, dar dacă aruncăm o privire în licee, vom descoperi că 90% dintre ele și-au setat ca țel un astfel de model.

Mesajul pe care mass media îl transmite este că trebuie să fii slabă și tunată integral ca să fii băgată în seamă.  Repet, este un mesaj indirect dar foarte clar.
Știți câte fete își doresc să ajungă asistente tv? Acesta ar fi tichetul către o viață plină de admirație și huzur. Dar pentru asta trebuie să facem sacrificii: înfometare, multa sală și bineînțeles câteva operații. 

Cum să îți dorești să mai mănânci când ai 15 ani, te visezi model și vezi cum la un casting de modele li se spune fetelor slabe că sunt grase? Că arată ca niște vaci?
Te ridici, te uiți în oglindă și decizi că a venit timpul pentru sacrificii. E cazul să mai slăbești.  Si tu!
Cu cât mai slabă cu atât mai bine.

Nu zic, așa o fi pe catwalk însă poate n-ar strica dacă am cenzura puțin aceste cerințe.  Măcar la tv pentru că, din păcate,  fetele tinere de acolo se inspiră pentru viață. 
Nu spun nici c-ar trebui să promovăm grăsuțele doar pentru că fetele devin altfel anorexice. Și nici nu afirm că anorexia se instalează doar din cauză că o vedem zilnic la tv. Bineînțeles că nu, însă și media are un mare rol.
Și nu, nu sunt o grăsuța frustrată!  Sunt o femeie normală la trup și la cap, sătulă să vadă cum se vând rețete bolnave de succes pe toate posturile tv.

Advertisements
 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: