RSS

Nu le mai furați copilăria

10 Dec

De curând intrată în comunitatea mamiceasca nu reușesc să îi înțeleg pe părinții care își doresc copiii eminenți.
Dar eminenți cu orice preț.  Cu prețul copilăriei. 
Și uite vezi copii de-o șchioapă cu un program mai încărcat decât într-o multinațională.  Dimineața merg la grădi dar la program redus, numai până la prânz. Apoi au pian sau canto chiar și dacă nu au veleități muzicale.  În altă zi au engleză și/sau germană.  Măcar o limbă străină e musai să cunoască prichindeii că altfel ce se vor face în viață?  Și ce dacă nu au chemare sau nu le place? Părinții decid, copilul e prea mic să știe ce-i place si ce nu. 
Apoi sport. Da, sportul e important.  Așa ca dans sau karate sau balet sau înot sau orice, mișcare să fie. Dar o mișcare organizată. 
Apoi să nu uităm de jocurile pe calculator.  Că după atâta muncă să vină și răsplata. 

Dragi părinți, de ce le furați propriilor copii copilaria? De ce le furați timpul de joacă?  Oare nu au timp pentru toate acestea mai tarziu?
Cât sunt copii au nevoie să se joace. Joaca nu este numai relaxare și distracție.  Joaca înseamnă dezvoltare, fizică, psihică, emoțională. 

Joaca îi dezvoltă copilului percepțiile și reprezentările, îi exersează și dezvoltă memoria, gândirea,  imaginația.  Îl ajută să găsească soluții la “probleme”, să devină responsabil, să-si facă prieteni și să se integreze într-un grup.

Joaca il ajută pe copil să înțeleagă lumea. Să treacă peste obstacole,  să cunoască frustrarea și sa învețe să o depășească. Să facă mișcare,  să exploreze mediul înconjurător,  să pună întrebări și să descopere în permanență lucruri noi. Prin joacă copilul învață.

Dacă copilul are un program care abia îi mai permite să se joace, credeti ca va învăța mai multe? Sau mai bine? Faptul că încă de prea mici, copiii au preocupări de copii mari, nu le asigura succesul.
În viață există vreme pentru toate si un timp potrivit în orice. Mica copilărie este pentru joacă. 
Decât să le aglomerați programul cu lecții și cursuri, mai bine jucați-va împreună. Câștigul copilului este mult mai mare decât în cazul acumulării de  cunoștințe. 

Nu mai alegeți in locul lor. Așteptați să crească și lasati-i să va spună ce le place si ce si-ar dori să facă.  Până atunci lasati-i să fie copii.
Nu degeaba spunea Creanga, daca-i copil, să se joace!

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 10 December 2013 in Recrutare

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: